Szeretem a hazám

Egészség az alapoktól / A glutén érzékenység tünetei

0 tétel -  0 Ft.

20.000 FT FELETT
INGYENES SZÁLLÍTÁS
info@fitamina.hu (0-24)  |  +36 20/486-6573 (9:00-17:00)  |  Shop info
Termékek GYÁRTÓ SZERINT  |  Újdonságok  |  Legkedveltebbek

A glutén érzékenység tünetei

Tünetek és diagnosztikai nehézségek

A glutén érzékenységgel nemcsak megbirkózni, de felismerni sem oly egyszerű történet. Hiába a modern diagnosztika... a sok egyedi eset, tünetek típusa, kialakulásának ideje és hevessége miatt nem mindig tudják az orvosok sem könnyen felismerni, más betegségektől elkülöníteni a problémát.

glutén, cöliákia, gluténérzékenység, lisztérzékenység, gluténmentes

A glutén érzékenység kialakulása nem csak kisgyerekkorhoz köthető! Bár a "klasszikus" esetben a jellegzetes tünetek valóban már csecsemőkorban kezdődnek, de az is előfordulhat, hogy a betegség csak felnőttkorra manifesztálódik bizonyos hatások miatt (például túlzott stressz). A tünetek eltérőek lehetnek, nemcsak az életkor tekintetében!

A glutén érzékenységnek vannak általános és atipikus (nem annyira jellegzetes) tünetei
A tipikus glutén érzékenység már nagyon kis korban felüti a fejét – amikor a kisgyerek étrendjében fokozatosan megjelennek a liszt és egyéb gabonatermékek. A probléma leggyakrabban emésztési panaszokban nyilvánul meg: hasfájás, hasmenés, haspuffadás, étvágytalanság.

Ugye említettük előző írásunkban, hogy elsősorban a vékonybél bolyhok területén jelentkezik a gyulladás, amelynek következményeként a bélbolyhok lassan elhalnak. Ha nincsenek bélbolyhok, a táplálék felszívására sokkal kisebb felület áll rendelkezésre, így még bőséges táplálkozás mellett is folyamatos fogyás és immungyengeség tapasztalható.

A kisgyerekkorban a fejlődés visszamaradása mellett szintén intő jel lehet, a túlzott fáradékonyság, a túlzott alvásigény (akár 14 óra), rossz általános közérzet és az indokolatlan testsúlycsökkenés.

glutén, cöliákia, gluténérzékenység, lisztérzékenység, gluténmentes

A felnőtt korban az előbb említett panaszok mellett már a kevésbé jellegzetes tünetekkel is találkozhatunk, mint például a herpesz és más bőrproblémák, ízületi fájdalmak, pszichés elváltozások (koncentrálóképesség csökkenése, depresszió, mozgáskoordinációs zavarok)

A vitaminok és a nyomelemek felszívódásának zavara szintén számos panaszt okozhat a felnőtt korban is, például fáradékonysággal, fejfájással, hajhullással is járhat a betegség, de a korán jelentkező csontritkulás, a menstruációs zavarok vagy a meddőség is felmerülhet.

glutén, cöliákia, gluténérzékenység, lisztérzékenység, gluténmentes

A felszívódási problémák miatt a vitamin és ásványi anyagok terén is hiányállapot alakul ki. A K-vitamin és a vashiány például vérszegénységet okozhat - ezért ismeretlen eredetű vérszegénységben fel kell hogy merüljön a kórkép lehetősége!

Minél korábban felismerjük a problémát, annál hamarabb lehetőség nyílik a kezelésre, a tünetek csökkentésére és a hosszú távú következmények kiküszöbölésére! Természetesen senki ne kezdjen öndiagnózisba, helyette keressen fel egy jó gasztroenterológus szakorvost. Ha nem is igazolódik a glutén-gyanú, akkor is érdemes megvizsgálni, hogy mi lappanghat a problémák hátterében!


A trainer válaszol Összes vélemény
Üdv!

Fejlődésem és teljesítményem megtorpanni látszik. szeretnék új erőt bevetni a támogatásban. Kaja és alap kiegészítők rendben vannak.(fehérje+vitaminok...) két termék között gondolkozok. GASPARI NUTRITION VIRIDEX XT
(120 tabletta) vagy BPI ANABOLIC ELITE
(60 kapszula)
Nem tudom, nem ismerem őket. Anadrolt és Triboostert próbáltam nem sok sikeredel . Kérném segítséged a dologban.
Előre is köszönöm!
Szia! Elég egyénfüggő, hogy kinek mi válik be... általában minden újdonság hatékonyan szokott hatni a stagnálásra. Nekem a két termék közül a Gaspari terméke szimpatikusabb, főképp azért mert több Gaspari terméket próbáltunk, és nem okoztak csalódást.
Ti mondtátok Összes vélemény
Nagyon jó hatású. Kényelmes. Kérdésem: Ammónium-aluminátot tartalmaz? NH4 (AlO2)? (Szerintem az ammónium túl gyenge bázis ehhez!
DE: a termékükön feltüntetett Ingr: 'Ammónium Alum. '
mit fed voltaképpen??? ()