Szeretem a hazám

Egészség az alapoktól / A glutén érzékenység tünetei

0 tétel -  0 Ft.

20.000 FT FELETT
INGYENES SZÁLLÍTÁS
info@fitamina.hu (0-24)  |  +36 20/486-6573 (9:00-17:00)  |  Shop info
Termékek GYÁRTÓ SZERINT  |  Újdonságok  |  Legkedveltebbek

A glutén érzékenység tünetei

Tünetek és diagnosztikai nehézségek

A glutén érzékenységgel nemcsak megbirkózni, de felismerni sem oly egyszerű történet. Hiába a modern diagnosztika... a sok egyedi eset, tünetek típusa, kialakulásának ideje és hevessége miatt nem mindig tudják az orvosok sem könnyen felismerni, más betegségektől elkülöníteni a problémát.

glutén, cöliákia, gluténérzékenység, lisztérzékenység, gluténmentes

A glutén érzékenység kialakulása nem csak kisgyerekkorhoz köthető! Bár a "klasszikus" esetben a jellegzetes tünetek valóban már csecsemőkorban kezdődnek, de az is előfordulhat, hogy a betegség csak felnőttkorra manifesztálódik bizonyos hatások miatt (például túlzott stressz). A tünetek eltérőek lehetnek, nemcsak az életkor tekintetében!

A glutén érzékenységnek vannak általános és atipikus (nem annyira jellegzetes) tünetei
A tipikus glutén érzékenység már nagyon kis korban felüti a fejét – amikor a kisgyerek étrendjében fokozatosan megjelennek a liszt és egyéb gabonatermékek. A probléma leggyakrabban emésztési panaszokban nyilvánul meg: hasfájás, hasmenés, haspuffadás, étvágytalanság.

Ugye említettük előző írásunkban, hogy elsősorban a vékonybél bolyhok területén jelentkezik a gyulladás, amelynek következményeként a bélbolyhok lassan elhalnak. Ha nincsenek bélbolyhok, a táplálék felszívására sokkal kisebb felület áll rendelkezésre, így még bőséges táplálkozás mellett is folyamatos fogyás és immungyengeség tapasztalható.

A kisgyerekkorban a fejlődés visszamaradása mellett szintén intő jel lehet, a túlzott fáradékonyság, a túlzott alvásigény (akár 14 óra), rossz általános közérzet és az indokolatlan testsúlycsökkenés.

glutén, cöliákia, gluténérzékenység, lisztérzékenység, gluténmentes

A felnőtt korban az előbb említett panaszok mellett már a kevésbé jellegzetes tünetekkel is találkozhatunk, mint például a herpesz és más bőrproblémák, ízületi fájdalmak, pszichés elváltozások (koncentrálóképesség csökkenése, depresszió, mozgáskoordinációs zavarok)

A vitaminok és a nyomelemek felszívódásának zavara szintén számos panaszt okozhat a felnőtt korban is, például fáradékonysággal, fejfájással, hajhullással is járhat a betegség, de a korán jelentkező csontritkulás, a menstruációs zavarok vagy a meddőség is felmerülhet.

glutén, cöliákia, gluténérzékenység, lisztérzékenység, gluténmentes

A felszívódási problémák miatt a vitamin és ásványi anyagok terén is hiányállapot alakul ki. A K-vitamin és a vashiány például vérszegénységet okozhat - ezért ismeretlen eredetű vérszegénységben fel kell hogy merüljön a kórkép lehetősége!

Minél korábban felismerjük a problémát, annál hamarabb lehetőség nyílik a kezelésre, a tünetek csökkentésére és a hosszú távú következmények kiküszöbölésére! Természetesen senki ne kezdjen öndiagnózisba, helyette keressen fel egy jó gasztroenterológus szakorvost. Ha nem is igazolódik a glutén-gyanú, akkor is érdemes megvizsgálni, hogy mi lappanghat a problémák hátterében!


A trainer válaszol Összes vélemény
Sziasztok!

A barátnőmnek szeretném ha javasolnátok valamilyen jó minőségű táplálékkiegészítőt. A lényeg, hogy heti 3x jár TRX-re, elég intenzíven edz, pont kellően izmos így sem növekedni, sem zsírt égetni nem szeretne. Viszont az utóbbi időben kimerültnek érzi magát edzés közben, nagyon gyorsan elfáradnak az izmok.
Ennek orvoslására várnánk a javaslatot.

Köszönettel lg
Szia! A kimerültségnek több oka is lehet, főképp a pihenés és a helytelen táplálkozásból szoktak adódni a problémák. A kiegészítők terén alapvető egy erős multivitamin, mert a sport - főképp az intenzív - tulajdonképpen egy stresszfaktor az immunrendszernek, így egy magasabb hatóanyag tartalmú vitamincsomag alapvető fontosságú. Ezen kívül a fehérjehiányos étrend is problémás szokott lenni, plusz a gyorsabb regeneráció miatt is célszerű edzések után egy tejsavó turmixot inni. Ezen kívül én az edzések előtt-közben aminosav porból készült italt is szoktam inni, és az a tapasztalatom, hogy nagyon jól kitolja a fáradságérzetet, sokkal több energiát ad az edzésekhez, és talán a kimerültség is kevésbé jelentkezik. Én mindenképp javasolnék egy ilyen kiegészítőt is, ha belefér! Konkrét termék ajánlataim: Multivitamin: http://www.fitbuilder.hu/termek/Animal_Pak_44_csomag.html - picit drágább, de benne van minden. Szerintem az egyik legjobb, legkomplexebb multivitamin a piacon, intenzív edzések mellé ezt nagyon javaslom! http://www.fitbuilder.hu/termek/Optimum_Nutrition_Super-Multi_Pak_30_csomag.html - szintén a fentihez hasonló, komplex vitamin csomag Tejsavó: http://www.fitbuilder.hu/termek/Dymatize_All_Natural_Elite_Whey_Protein_2270_g.html - a ma kapható legtisztább tejsavó-fehérje formula! Nem tartalmaz semmiféle mesterséges ízesítő- és édesítőszert, MSG-t, aszpartamot, transzzsírsavat és cukrot. Aminosav por: http://www.fitbuilder.hu/termek/BSN_Amino_X_435_g.html - nekem ez a favorit, iszonyat jó ízekben van, és plusz D-vitamin is van benne!
Ti mondtátok Összes vélemény
Nagyon jó hatású. Kényelmes. Kérdésem: Ammónium-aluminátot tartalmaz? NH4 (AlO2)? (Szerintem az ammónium túl gyenge bázis ehhez!
DE: a termékükön feltüntetett Ingr: 'Ammónium Alum. '
mit fed voltaképpen??? ()